Technicus verliest zich in kunst

De bovenste verdieping van een herenhuis in Breda gebruikt hij als atelier. Bart werkt daar aan zijn schilderijen en tekeningen. Drie dagen per week verdient hij de kost als magazijnontwerper. En hij werkt ook nog aan een proefschrift om te promoveren aan de universiteit van Twente als werktuigbouwkundige. Op de overige dagen tekent hij naaktportretten in houtskool en gebruikt hij olieverf voor model schilderijen in warme tinten.

De liefde voor het maken van kunst was geen logische stap. Het was meer toeval. "Een aantal jaren geleden werd ik uitgenodigd voor een workshop tekenen. Ik bakte er niets van, wist niets van verhoudingen. Mijn tekeningen waren poppetjes met uitsteeksels van armen." Maar de aanzet was gemaakt. Hij was verkocht.

"In het begin tekende ik stillevens, bomen, uitzichten. Maar daar had ik niets mee. Het deed me weinig. Het werken met naaktmodellen geeft mij meer voldoening. Als ik een boom een meter te hoog teken, geeft niemand commentaar. Maar als ik de neus van een model een centimeter te lang maakt, krijg ik kritiek. Dat zorgt er voor dat ik heel precies werk, heel scherp blijf".

Het werk van Bart is te zien op zijn site http://www.bartart.com/
 

door Laura van den Akker

<< home