artikel in BN De Stem, 15 januari 2005

Op 15 januari verscheen er in verschillende regionale kranten een artikel over mij (= www.bartart.com). Het betrof mijn inzending voor een nieuw kunstwerk voor Het Logement, een bijgebouw van de 2e kamer in Den Haag. Hoewel mijn inzending deels prikkelend was bedoeld en ook zo is opgevat, zit er ook een serieuze gedachte achter.
 
 

"Esther voor boven de bank", olieverf op doek, 70 x 60 cm, 2002

"Samen", olieverf op doek, 80 x 60 cm, 2004

"het meisje met de ketting", 70 bij 50 cm, olieverf, 2004

Bartart homepage

Tweede kamer leden worden eens per vier jaar gekozen, en in principe worden ze gekozen op basis van hun politieke ideeën. Nu is het onvermijdelijk dat er bij de verkiezingen meer meespeelt dan alleen die ideeën. Een politicus met een fris en betrouwbaar uiterlijk heeft al snel een streepje voor. 

Maar ook negatieve dingen hebben invloed. Als een politicus bijvoorbeeld mensen angstig maakt, en zegt dat hij een oplossing heeft, dan kan dat veel stemmen opleveren. Als slechts één op de honderd kiezers zich laat leiden door stemmingmakerij, dan levert dat al een ruime kamerzetel op. Zo'n stemming is op te roepen door bijvoorbeeld in een artikel zes keer "moslim", elf keer "islam", en vijf keer "Turk" te noemen, en die woorden te koppelen aan termen die angst oproepen zoals "extremisme", "onveiligheid", "bedreigd", "terrorisme", "existentiële dreiging", "Arabische gevaar", "vijand", "burgeroorlog", etc. De "oplossing" hoeft niet zinnig te zijn. In het aangehaalde artikel wordt voorgesteld dat Nederland het verdrag van de rechten van de mens opzegt.

Als je als politicus niet wilt inspelen op de angstgevoelens van mensen maar juist iets positiefs wil doen om stemmen te krijgen, dan heb je weinig effectieve mogelijkheden. Het stimuleren van de zelfredzaamheid van mensen, het bouwen van bruggen tussen groeperingen, het werken aan onderwijs, etc. levert geen smeuïge krantenkoppen op. Om de positief denkende politici bij te staan, stel ik voor om kiezers te trekken op basis van positieve gevoelens die misschien wel even primair zijn als de angst voor vreemdelingen. 

Die positieve gevoelens zijn de beleving van schoonheid en ontroering. Een politicus die zich op een mooi en stijlvol modelschilderij laat vereeuwigen zal deze gevoelens oproepen. En het zal ook veel vette krantenkoppen veroorzaken. Mocht bijvoorbeeld Femke Halsema, om maar iemand te noemen, zich voor een model- of portretschilderij van mijn hand willen lenen, dan denk ik dat ze een hoop zoekende kiezers aan zich zal binden. Anders dan de krantenkop hierboven suggereert, zou ik haar niet naakt willen portretteren. Ik zou haar, en andere politici, willen schilderen met de nadruk op het karakter. Policiti munten vaak uit in intellect en scherpzinnigheid, en dat valt goed te vangen in een klassiek schilderij. Tenslotte, natuurlijk zou het nog beter zijn wanneer iedere kiezer zich verdiept in de politieke ideeën van parlementariërs en partijen, maar ik vrees dat dat niet realistisch is.

Het voorstel is inmiddels geselecteerd, samen met 95 andere voorstellen, zie www.de-dienst.nl.
 
 

Bartart homepage

home