24 september 2005, 12.00, Asten. grote foto

 

Roodharigen-Meeting
Op zaterdag 24 september 2005 was er een  Roodharigenmeeting. Er kwamen zo'n 150 roodharige vrouwen bijeen, van jong tot oud. Het was niet alleeen een prachtig gezicht, het was ook nog erg gezellig. De winkeliers van het dorp Asten hadden van alles georganiseerd, van gratis tompoezen tot goedkope rode wijn en gratis fotoshoots.
Op zondag 2 september 2007 was de tweede roodharigendag, met zo'n 800 roodharigen, in Breda. 
Op 7 septrember 2008 is de derde. Lijkt het je wat om erbij te zijn? Meld je aan via de speciale website, dan krijg je een uitnodiging. Schrijf je hier in voor de volgende RoodharigenMeeting op 7 september 2008 op www.roodharigen.nl

Naar de reguliere pagina van Bartart

scroll naar rechts om meer te lezen -->
 

 

Verslag van de 2005-meeting

Als hoogtepunt van deze bijeenkomst werd er een groepsfoto van roodharigen vrouwen  gemaakt bij “De Groene Poort”, het kunstwerk op het Koningsplein van Asten. Dit
kunstwerk bestaat uit 100-en groene, en één rode glastegel. Ik heb vanuit een hoogwerker een groepsfoto gemaakt. Deelnemers kregen allemaal een gratis afdruk. 
Onder de Roodharigen die aanwezig waren werd nog één selectieplaats verloot om door mij te worden geschilderd. De winnares, Betty, komt op haar eigen doek.
Na het poseren voor de groepsfoto zong Annelie Brinkhof, een bekende operazangeres (en roodharig!) een kort stukje.
Om de roodharigen met begeleiding en aanhang nog wat te verwennen waren er  acties, aangeboden door enkele Astense ondernemers. De lokale Hema bijvoorbeeld deelde rode tompoezen uit.
 

 

Op de roodharigendag was er in creatief centrum InDeBrouwerij en in het VVV ook al een preview te zien van een expositie van mijn schilderijen van Roodharige vrouwen.

links naar pagina's met meer foto's: Jan van de Ven | Siris | Artstel | radio interview wereldomroep

Achtergrond van het project

Twee kunstenaars die ik bewonder (Dante Gabriel Rossetti en Gustav Klimt) hebben treffende schilderijen gemaakt van Roodharigen. Dat heeft me blijkbaar nooit meer losgelaten. En verder had het allereerste model dat ik schilderde als opdracht ook mooi rood haar.

 

Een vrouw met natuurlijk rood haar heeft meer dan alleen de specifieke kleur haar. Je kan roodharigheid niet faken met haarverf. Iemand met rood haar heeft een set specifieke genen. Die genen zorgen voor de karakteristieke haarkleur, maar ook voor een lichte huid, sproeten en een blos op het gezicht.

De roodharigenserie is bedoeld als een rondreizende zich ontwikkelende expositie. Ik hoop iedere keer weer in nieuwe steden te te kunnen exposeren en nieuwe roodharigen te kunnen schilderen. Dit jaar hoop ik in mijn woonplaats te kunnen exposeren, als cafe-galerie Dante mij de eer gunt om de voetsporen van Herman Brood te treden.
 


Ophalen afdruk groepsfoto

Als je zelf op de groepsfoto stond, dan kon je een gratis afdruk komen ophalen in Asten. Als je niet in de gelegenheid was om naar Asten te komen, dan kan je de afdruk ook in Breda komen ophalen, of je kan vragen of ik hem naar je opstuur (mail me).
 


Model staan

Wat houdt model staan in? Als je bent uitgekozen om mee te werken met het project, dan vraag ik je of je twee ochtenden, middagen of avonden op bezoek komt in Breda. Als dat lastig is dan kom ik naar je toe. Ik maak tijdens die bezoeken een serie schetsen en foto's, en ik ga je vragen hoe je op het schilderij wilt komen te staan. Of je een portret wilt, of een modelschilderij, bloot of niet bloot, dat is jouw keuze, ik heb geen voorkeur. Kleuren en compositie bepalen we samen. Het resulterende schilderij is voor mij en zal ik gebruiken voor de expositie. De tekeningen en een mooie grote foto van het schilderij zijn voor jou.


Bartart: the movie

tot mijn grote trots wordt dit project verfilmd. Het maken van enkele schilderijen (Avalon en Groep) werd op de voet gevolgd door Jac Kouwelaar (Veritas productions), die een documentaire maakt over dit project. Hij interviewde de modellen, zocht naar hun beweegredenen, ging mee naar de inspirerende Avalon-fotoshoot en was bij alle manifestaties. Er is een kans dat de resulterende documentaire ooit aan een omroep zal worden verkocht en op tv gaat verschijnen. Geinteresseerden die de documentaire willen aankopen kunnen Jac mailen.
 


Pers
er stonden over dit project artikelen in de Telegraaf, het Eindhovens dagblad, het Brabants dagblad, BN De Stem, het dagblad van het noorden, de Gelderlander. Ik ben in een aantal radiouitzendingen geweest, en lokale Bredase TV maakte opnamen. 
Zaterdag de 24e kwam SBS6 Hart van Nederland, De Telegraaf, het AD,  het Eindhovens Dagblad, Het Provinciale Zeeuwse Dagblad, het dagblad van het noorden, het parool, een vivareporter, een Esta-fotograaf, iemand van de wereldomroep en zelfs een Belgische reporter. Drie radiointerviews, waaronder één met Dieuwertje Blok.

Vervolg
Er komt een vervolg op dit project op zondag 7 september 2008, en roodharigen kunnen zich daarvoor aanmelden. Wie weet sta jij ooit op een schilderij of een foto! Meld je hier aan.
 

wat gebeurde waar in 2005? klik op de kaart voor een grotere versie

 

De roodharige modellen

In het prille begin van mijn schilderscarrière heb ik Inge geschilderd, dat was in 1996. Zij was mijn eerste roodharige model. 
In 2001 leerde ik Anke kennen. 
Vorig jaar begon ik aan schilderijen voor deze serie met Joyce, Hansje en Kristel. Daarna kwamen Nina, Wendy en Daisy

Via artikelen in kranten ben ik contact gekomen met Ingrid en Helen, een ééneiige tweeling en Annelie en Judith, een operazangeres en haar nichtje. Zaza heb ik op een beurs gespot. De vier dames van het groepsschilderij zijn speciaal geselecteerd. Zwangere Maaike heeft zichzelf aangemeld, en Betty is op de roodharigendag uitgeloot.
 

 

kunstwerk "De groene poort". Hier 
werd de groepsfoto gemaakt

 

Operazangeres Annelie Brinkhof zong tijdens het maken van de groepsfoto. 
Foto Kadir Mumcu

 
Eén van de schilderijen van een Roodharige: Daisy
 grote afbeelding

de andere kunstwerken, klik hier

Enkele van de modellen

Joyce
Joyce

Hansje
Hansje
Joyce
 Wendy
Joyce
 Daisy
 
 
Joyce
Kristel
Joyce
Nina
Joyce
 Ingrid en Helen
Joyce
 Zaza
 
Filmopnames voor het project
 grote afbeelding
Roodharigendag
 grote afbeelding (foto artstel)
voorpagina Telegraaf 25-9-'05
 grote afbeelding
Zaza tijdens de roodharigendag
volg deze link voor hele mooie foto's van Jan van de Ven
Bart in actie
 grote afbeelding (foto artstel)
Organisator 2005: Jan Eijsbouts
 grote afbeelding (foto artstel)
SBS6 interview
 grote afbeelding
Jac Kouwelaar van Veritas Productions
 grote afbeelding
Enthousiasme
 grote afbeelding (foto artstel)
Overzicht
 grote afbeelding (foto Wim)
De tweeling voor hun doek
 grote afbeelding (foto Jan van de Ven)
Opening expositie
 grote afbeelding
home