"Elisabeth"
acryl op doek,  130 bij 70 cm

 
Elisabeth

Elisabeth is een hele jonge oma, en daar is ze erg blij mee. Ze heeft vijf kinderen, en een daarvan heeft haar twee kleinkinderen gegeven. 

Elisabeth is al bijna 25 jaar getrouwd met Richard. Het was al jaren een wens van Richard om haar op een schilderij vereeuwigd te zien, en die wens is uitgekomen.
 

 

Elisabeth heeft, anders dan de meeste modellen, ervaring met het model staan voor een kunstenaar. Ze heeft enkele keren geposeerd voor een tekenclub. Ze vertelde dat dat anders is dan model staan voor mij. Bij de tekenclub duren de standen kort, zo'n vijf tot tien minuten. Daardoor worden er soms standen gekozen die vermoeiend zijn, zoals staande standen. Vijf minuten volledig stil staan is veel zwaarder dan je verwacht. Het steeds opnieuw bedenken van een nieuwe stand is ook lastig.
Ik maak meestal schetsen gedurende een half uur, waarbij het model volledig ontspannen op de bank ligt. En daarnaast 
 

vertel ik een model hoe ze kan gaan liggen als ze dat graag heeft. En tenslotte geef ik een model hapjes en drankjes tijdens het model staan. Dat beviel Elisabeth.

De vier standen die we getekend hebben varieren qua uitstraling. De eerste stand is ingetogen, maar zo'n verlegen stand zou Elisabeth geen recht doen. De derde stand is voorlopig onze favoriet. In deze pose, die gebaseerd is op het schilderij van Elisa, ligt Elisabeth achterover over een tweetal kussens. Deze eerste tekensessie leverde  nieuwe ideeen op voor de tweede fotosessie.

 
Schilderproces

11 december 2004: Elisabeth en Richard kwamen langs voor de eerste tekensessie. We hebben vier schetsen gemaakt. De derde is onze favoriet, omdat die een zekere spanning oproept. Deze schets is geinspireerd door dit schilderij van Elisa.
Op 8 januari 2005 zochten we verder naar de perfecte stand. Op 27 januari heb ik een 11-tal composities bedacht. 1 februari: de keuze is op compositie 6 gevallen. 25 februari: het doek is op maat gemaakt, en heeft een opzet (eerste fase). 19 maart: de eerste verflagen liggen op het doek. Acrylverf geeft geen mooie eerste laag, pas de derde laag heeft een goede diepe kleur (zesde fase).

 

16 april 2005: na een week hard werken had ik het doek naar mij idee helemaal perfect. Ik heb Elisabeth en Richard bezocht in hun woonplaats en hun het doek laten zien. Hun kinderen waren aanwezig, en ook die gaven hun commentaar. Om een of andere reden geeft de jongste aanwezige altijd als eerste commentaar. Hetzelfde gebeurde bij het project van Nicole. En het commentaar was positief. Inmiddels hebben al veel meer mensen verteld dat ze het mooi vinden, schreef Richard mij. 
Op zaterdag 16 april 2005 om 11.30 was dit schilderproject officieel ten einde: Elisabeth sprak uit dat ze het doek helemaal af vond.
 
schetsen
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
Compositie

Hiernaast staan vier composities afgebeeld van de 11 die ik heb verzonnen. De tweede is verkozen.

 
Compositie voor een doek van 130 bij 70 cm
grote afbeelding
Compositie voor een doek van 130 bij 70 cm
grote afbeelding
Compositie voor een doek van 90 bij 80 cm
grote afbeelding
Compositie voor een doek van 90 bij 60 cm
grote afbeelding

Schilderij

Het is een doek van 130 bij 70 cm, dubbeldik, en de kleuren worden warm geel en warm rood.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding
achtste fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail
grote afbeelding
home