Roodharigen
 


Heb jij rood haar? Om mee te doen met de eerstvolgende roodharigendag in Breda (6 september 2009) moet je even aanmelden op www.roodharigen.nl of hierop klikken.

 

 
Wat is het project Roodharigen?

Roodharige vrouwen, de èchte roodharigen, die vind ik heel bijzonder. Ik vind ze mooi, intrigerend, kwetsbaar en stoer tegelijkertijd en vooral heel inspirerend. Roodharige vrouwen schilderen is mijn passie. Je mag me er zondagochtend voor wakker  maken, en dat zegt wat :)

Ik ben niet de eerste kunstenaar die deze passie heeft. Twee beroemde schilders gingen mij voor : Rosetti en Klimt (zie verder).
Afgelopen jaren heb ik een groot aantal roodharigen geschilderd, met een voorlopig hoogtepunt in 2008, toen ik een complete tentoonstelling (mede) organiseerde met schilderijen en foto's van roodharigen. Er was toen ook een bijeenkomst voor roodharigen. 
 

 
Roodharigendag 2007/2008

Voor de roodharignedag 2008: kijk op de website: www.roodharigen.nl

Roodharigendag 2007 was niet te missen. De pers sprong er middenin en brachten het als groot landelijk nieuws. Volkomen terecht natuurlijk :) 
Hieronder vind je wat links die meer vertellen dan 1000 woorden...

[RTL] [NOS] [SBS6] [OB
 

 
Roodharigendag 2005

Op 24 september 2005 was er de eerste roodharigendag in Asten. Een uitgebreid verslag over deze happening zie je hier. Er kwamen er dan meer dan 150 roodharige vrouwen bijeen, van jong tot oud. 

24 september 2005, Asten
 

Op deze dag werd er een groepsfoto gemaakt van de roodharigen. Er was ook een verloting voor een plekje op één van mijn doeken. 150 potentiele modellen deden mee. Betty uit Eindhoven won. 
Ooit kostte het veel moeite om roodharige modellen te vinden (Kristel was het resultaat van zo'n zoektocht in nachtelijk Breda) maar een serie krantenberichten in 2005 hielpen me enorm. Meer dan 1350 vrouwen hebben zich sindsdien aangemeld.
telegraaf, 27 augustus 2005
Rood haar is hot. Eén van mijn doeken haalde de kranten in miljoenvoud.
 
De Roodharigenexpositie

In oktober 2005 stelde ik een serie schilderijen tentoon in cultureel centrum InDeBrouwerij in Asten (www.indebrouwerij.nl). Op elk schilderij stonden één of meerdere roodharige vrouwen. Een aantal van die doeken zie je als je verder naar rechts scrolt. Deze expositie was geen eindpunt, maar is een begin. ik hoop nog heel veel exposities te kunnen houden met nieuwe doeken van roodharige modellen.
Op 2 september 2007 exposeerde ik in mijn woonplaats, in de grote kerk van Breda en ook in cafe-galerie Dante, met dank aan Mike.

 

 
Voorbeelden

Ik bewonder de kunstenaars Dante Gabriel Rossetti en Gustav Klimt. Zij schilderden roodharigen. Typerende werken van hen staan hiernaast afgebeeld, de kenmerken van de roodharigen zijn treffend verbeeld. 
Ooit heb ik die schilderijen voor het eerst gezien, en dat heeft me blijkbaar nooit meer losgelaten. Daarnaast had het allereerste model dat ik in opdracht schilderde ook rood haar.
 

 
Natuurlijk rood

Een vrouw met natuurlijk rood haar heeft meer dan alleen die haarkleur.  Iemand met rood haar heeft een set specifieke genen. Die genen zorgen ook voor een lichte huid, sproeten en een blos op het gezicht. Daarom is roodharigheid is niet te faken met wat haarverf.
Verder denk ik dat roodharige vrouwen eerder gewend zijn om in de aandacht te staan, en dat maakt ze sterker. De zeldzaamheid van rood haar (maar 2% van de Nederlande vrouwen is een echte redhead) zorgt er voor dat het bijzonder blijft. Het gerucht gaat dat roodharigheid zal uitsterven, maar dat is niet waar. Het zal langzaamaan minder worden door vermeninging van genen, maar het zal niet verdwijnen. Over 100 jaar zullen mensen nog steeds originals kunnen zien in Nederland, maar die zullen dan wel heel zeldzaam zijn.
 

Model staan

Als je bent gevraagd om mee te werken met het project, dan vraag ik je of je een aantal keren op bezoek komt in Breda. Als dat lastig is dan kom ik naar je toe. Ik maak tijdens die bezoeken een serie schetsen en foto's, en ik ga je vragen hoe je op het schilderij wilt komen te staan. Of je een portret wilt of een modelschilderij, bloot of gekleed, is helemaal jouw keuze. Kleuren en compositie bepalen we samen. Het schilderij is voor mij en zal ik gebruiken voor een expositie. De tekeningen en een mooie grote foto van het schilderij zijn voor jou.

Als ik je niet heb gevraagd voor één van de doeken, dan kan je me natuurlijk altijd een schilderopdracht geven: ik maak graag persoonlijke schilderijen voor iedereen die dat wenst. Klik hier voor meer informatie.
 

Bartart: the movie

tot mijn grote trots wordt dit project verfilmd. Het maken van een tweetal schilderijen (Avalon en Groep) werd op de voet gevolgd door Jac Kouwelaar, die een documentaire maakt over dit project. Hij interviewde de modellen, zocht naar hun beweegredenen, ging mee naar de inspirerende Avalon-fotoshoot en was bij de manifestaties. Er is een kans dat de resulterende documentaire aan een omroep wordt verkocht en op tv gaat verschijnen. Geinteresseerden die de documentaire willen aankopen breng ik graag in contact met Jac.
 

Mijn inspiratiebronnen

"Lady Lilith", Dante Gabriel Rossetti, 1868

 

"Dánae", Gustav Klimt, 1907.

 
De roodharige modellen

In het prille begin van mijn schilderscarrière heb ik Inge geschilderd, dat was in 1996. Zij was mijn eerste roodharige model. 
In 2001 leerde ik Anke kennen.
Vorig jaar begon ik aan schilderijen voor deze serie met Joyce, Hansje en Kristel. Daarna kwamen Nina, Wendy en Daisy

Via artikelen in kranten ben ik contact gekomen met Ingrid en Helen, een ééneiige tweeling, Annelie en Judith, een operazangeres en haar nichtje en zwangere Maaike. Zaza heb ik op een beurs gespot. De groep is geselecteerd uit alle aanmeldingen voor het roodharigenproject. Betty is uitgeloot tijdens de roodharigendag. Odilia en Milanne heb ik na de roodharigendag leren kennen. 
 

 
De modellen

Joyce
Joyce

Hansje
Hansje
Wendy
 Wendy
Daisy
 Daisy
 
 
Kristel
Kristel
Nina
Nina
Ingrid en Helen
 Ingrid en Helen
Zaza
 Zaza
 
 
Saskia, Mirjam, Kristel en Zaza
 Saskia, Mirjam, Kristel en Zaza
 
 

Tenslotte
Ik ben niet de enige die roodharigheid waardeert: hieronder vind je enkele gerelateerde links:
- Redheads weblog
- Fotograaf Frits de Beer
- Fotografe Hanne van der Woude
- model Dani
- wikipedia (engels)
- wetenschap

 

 
Anke
grote afbeelding (120 bij 100 cm, voltooid)
Anke
grote afbeelding (120 bij 100 cm, voltooid)
Avalon
grote afbeelding (150 bij 50 cm, voltooid)
Hansje
grote afbeelding (180 bij 80 cm, voltooid)
Joyce
grote afbeelding (160 bij 100 cm, voltooid)
Wendy
grote afbeelding (nog niet voltooid)
Nina
 grote afbeelding (nog niet voltooid)
Daisy
 grote afbeelding (140 bij 100 cm, voltooid)
Avalon
 grote afbeelding (nog niet voltooid)
Ingrid en Helen
 grote afbeelding (80 bij 80 cm, voltooid)
Zaza
 grote afbeelding (80 bij 60 cm, voltooid)
Potpourie
 grote afbeelding (160 bij 100 cm, voltooid)
Maaike
 grote afbeelding (80 bij 60 cm, voltooid)
Milanne
 grote afbeelding (160 bij 100 cm, voltooid)
home