Hiske, acryl op linnen, 150 bij 55 cm, 2006
grote afbeelding
 

Hiske

In september 2005 was er de Roodharigendag, en Hiske kwam die dag helemaal uit Friesland om mee te doen, en... om mij een opdracht te geven voor een doek.
 
 

 

waarom ik/wij gekozen hebben voor een schilderij van jou?

Hiske en ik zijn nu 5 jaar bij elkaar en hebben 3 jaar terug ons huis gekocht en ingericht. Alleen waren we er nog niet over uit wat voor want opvulling we op de rode muur wilden hebben, boven de bank. Een mooie schilderij, daar waren we het wel over eens. Dat het een erotisch schilderij mocht zijn waren we het ook over eens. Op google had ik al eens jou pagina gevonden en een snelkoppeling naar de pagina gemaakt in de favorieten. We kwamen vorig jaar zomer jou naam tegen met betrekking tot het thema Roodharigen dag, een leuk bedacht idee en het bleek dat jou pagina ook was uitgebreid met verschilende doeken in diverse stadia. Het schilderij van Sietske vond wij beide (afzonderlijk van elkaar uitgezocht!!!) echt geweldig.

 

Ik vind Hiske een prachtige vrouw, ik kan de hele dag wel naar haar kijken. Zelf is ze er (nog steeds) best wel eens onzeker over. Ik zei vaak tegen haar dat ik haar zo mooi vind dat ik wel een grote foto of schilderij in de kamer wilde hebben. Eerst reageerde ze daar altijd wat lacherig op maar toen ik op internet begon te googelen en haar eens voorbeelden liet zien van wat ik dan ongeveer bedoelde, werd het toch wel een serieuzer onderwerp van gesprek. Na het maken van de foto's zei ze al: goh, ik ben mooier dan ik verwacht had en zeker tijdens het maken van het schilderij als je af en toe een plaatje mailde van hoe het er uitzag, werd ze steeds trotser. En dat mag ze ook zijn. 
Dit is wat we beide écht willen!: een schilderij van Hiske met haar ronde vormen waar ik echt verslingerd aan was (en nog ben!)
 
 

November zijn we bij jou langs geweest en in een gesprek uitgelegd hoe wij het doek wilden zien maar gaven ook te kennen dat jou visie als kunstenaar en de nodige ervaring welkom waren. Je stelde Hiske op haar gemak en legde uit wat de dag zou brengen en maakte twee tekeningen van haar op de beroemde bank. Eveneens maakte je ongeveer 400 foto's welke je meegaf op 2 CD's met de opdracht bekijk op jullie gemak en mail me wat je leuk vind. In februari 2006 zijn we nogmaals naar Breda gereden en op deze zonnig dag was jou woonkamer heel anders met veel natuurlijk licht door de grote ramen. Nogmaals 400 foto gemaakt in verschillende poses en die maakt het nog moeilijk voor ons om hier uit te kiezen. Veel foto's waren mooi maar niet wat we voor ogen hadden, met de computer uitsnedes gemaakt en geprobeerd tot we een resultaat hadden wat we zochten. 
 
 

Nu bleek dat jij tijdens de laatste foto sessie gebruik had gemaakt van de lichtinval in de kamer, welke op Hiske haar lichaam geweldige licht donker effect gaf en precies belichtte wat ik graag wilde zien. Haar brede goed gevormde schouders, lange stevig rug en de ronde vormen van haar billen. Deze laatste groep foto's, waar ik in eerste instantie niet echt het idee over had dat het geschikt zou zijn voor het schilderij (juist een te groot verschil tussen licht en donker), gaf precies weer wat ik graag bij haar zag. Toen ik de eerste resultaten via mail zag werd ik steeds enthousiaster. De contrasten zijn precies op de goede plekken van haar lichaam. Hiske heeft nog een beetje moeite dat je haar billen zo open en bloot ziet maar nu we het doek hier hebben trekt ons oog helemaal niet op de details maar op het hele doek.
 
 

Schilderproces

24 september 2005: ontmoeting op de roodharigendag in Asten.
winter 2006: foto's
lente 2006: ontwerp
zomer 2006: uitwerking
11 december 2006: overhandiging

 

Schilderij

Het is een doek van 150 bij 55 cm. De kleuren zijn heel warm. in zekere zin is het een schilderij met een expliciet sensuele uitstraling.  Aan de andere kant, als je van veraf kijkt, lijk het een abstract werk doordat er grote contrasten in lichte en donkere partijen zichtbaar zijn. Dit kwam doordat Hiske poseerde met direct invallend zonlicht en dat idee me aansprak.
 

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding
achtde fase
grote afbeelding
negende fase
grote afbeelding
tiende fase
grote afbeelding
elfde fase
grote afbeelding
twaalde fase
grote afbeelding
dertiende fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
home