Mark en zijn doeken
"Mark Neele", acryl op doek, 140 bij 100 cm
 

De eerste schilderijen in de Sportersserie

In de serie schilderijen van sporters is dit de pagina van Mark Neele. Mark heb ik gevraagd om model te staan voor een aantal schilderijen. Hij is in mijn ogen het perfecte model voor een schilderij dat kracht uitbeeldt.
 

 

 

De beste Powerlifter van 2004

Mark Neele is powerlifter. Niet zomaar eentje, maar een hele sterke
Powerliften is een sport die voor een buitenstaander iets weg heeft van bodybuilden, maar toch essentieel anders is. 

Bij bodybuilden gaat het om het nastreven van een ideale lichaamsvorm. Die vorm is vaak een V-vormig lichaam, met spieren die zo duidelijk zijn afgetekend. Een afgetrainde bodybuilder heeft een heel laag vetpercentage, om een zo dun mogelijk laagje vet over de spieren te hebben.

Een powerlifter daarentegen heeft als doel om zo veel mogelijk gewicht te kunnen heffen, waarbij de lichaamsvormen en de zichtbaarheid van de spieren er niet toe doen.
 

 

Hoeveel iemand kan tillen is eenvoudig te meten, en in die zin is powerliften een heel eerlijke en objectieve sport. Powerlifters hebben ook een andere lichaamsvorm: een powerlifter ziet er indrukwekkend uit, maar minder extreem afgetraind dan een bodybuilder.

Mark Neele is zonder twijfel de sterkste Nederlandse powerlifter. De gewichten die hij heft zijn enorm: 380 kilo in de nek, en dan een kniebuiging (6MB avi filmpje).

Mark
Voor ik Mark ontmoette had ik een bepaald beeld van krachtsporters. Ik was daarom benieuwd naar het beroep van Mark. Ik was verbaasd toen ik hoorde dat hij precies dezelfde achtergrond heeft als ik. Hij is afgestudeerd in de werktuigbouwkunde, op universitair niveau.
 

 

Mark Neele, 2004

 

Naast slim, is Mark ook een aardige vent, waarmee je gewoon een kop koffie drinkt in de bar van de sportschool waar hij traint. Hij heeft verteld hoe hij bij zijn sport is gekomen: via atletiek. Hij bleek  getalenteerd te zijn voor kogelstoten. En van het trainen voor kogelstoten was de stap naar het powerliften snel gemaakt. 
Verder vertelde hij dat mensen vaak heel vriendelijk tegen hem zijn, en hij merkt dat als hij mensen iets vraagt, ze snel geneigd zijn om dat te doen. Een handige eigenschap, lijkt mij.

Mark wilde graag meewerken aan het schilderproject, en daar ben ik heel blij mee. Hoewel de doeken bestemd waren voor de sportschool, heeft Mark ze zelf gekocht. Ze hangen nu bij hem thuis.

 

Doek en compositie
De doeken waarop ik Mark wil schilderen meten 140 bij 100 cm, en ze zijn 5 cm dik. Deze maten heb ik bewust gekozen.

Het is traditioneel om de lengte en breedte van een schilderij zo te kiezen dat ze de gulden snede ( 1: 0,618034 ) benaderen. Een doek van een meter breed zou dan ongeveer 1,60 meter hoog moeten zijn. Veel (1, 2, 3, 4, 5, 6) van mijn doeken hebben dan ook die maten. Maar in de schilderijen van Mark wil ik daarvan afwijken om de kracht en de vormen van Mark nog meer te benadrukken. En de dikte van de doeken, 5 cm in plaats van 2,5 cm, kies ik om dezelfde reden. Het worden imponerende werken.
 

 

Schilderproces

We hebben tekeningen en foto's gemaakt ter inspiratie. Ik heb twee standen uitgekozen voor de eerste twee schilderijen, een waarbij Mark staat, en een waarbij Mark door zijn knieen zakt. 
18 november 2004: doeken zijn besteld
2 december: opzet eerste  doek
8 december: opzet tweede doek
15 december: tweede doek vordert (zesde fase)
19 december: tweede doek, zevende fase
juli 2005: opnieuw verder gegaan met het tweede doek.
September 2006: voltooing en oplevering.

 
schetsen
grote afbeelding
grote afbeelding

Eerste schilderij

Het wordt een doek van 140 bij 100 cm. De stand is heel specifiek gekozen. Mark staat, en wrijft zijn handen in met magnesiumoxide. Dat is een normale voorbereiding voor een wedstrijd: het maakt de handen stroef. Deze pose is heel natuurlijk, en heel rustig. Maar juist deze stand, waarbij er geen enkele spier wordt gespannen, maakt bij mij veel indruk. De vormen van Mark zijn namelijk dan al imponerend. Ik heb voor dit schilderij een originele kleurkeuze gemaakt: geel en bruin. Ik ben benieuwd hoe dat zal staan.
 

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
komt nog
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding

Tweede schilderij

Ook dit schilderij wordt een doek van 140 bij 100 cm. Deze stand laat Mark zien in een stand die karakteristiek is voor Powerliften. Een squat heet de stand waarbij de powerlifter een gewicht op zijn schouders legt, door zijn knien zakt, waarna hij weer opstaat. Door een specifiek perspectief te kiezen wordt het beeld nog verder versterkt. De knie van Mark en zijn armspieren zijn dominant in de afbeelding. De borstspieren zijn flauw zichtbaar door het T-shirt heen. De kleuren van Mark hebben een lage verzadigingsgraad: met andere woorden, ze worden wat grijzig, waardoor de suggestie onstaat dat het een rots is in plaats van een powerlifter.
 

 
opzet
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
home