"Sietske", olieverf en acrylverf op doek, 
150 bij 50 cm, 2005

 

Sietske

Sietske is blond, hoog opgeleid, avontuurlijk ingesteld, en onlangs moeder geworden van een lief zoontje.  Ze heeft mij gevonden via internet. Ze schreef op 14 oktober:

Ik heb jouw adres gevonden via google. Ik ben al lange tijd op zoek naar iemand die een schilderij van mij wil maken. Dit schilderij wil ik kado doen aan mijn vriend. Hij heeft het hier al jaren over. Ik heb enkele voorbeelden gezien en ben gecharmeerd van de manier waarop jij vrouwen neer zet op het doek. 
 

 

Ik ben natuurlijk vereerd. Vooral omdat ze later vertelde dat ze uitgebreid had gezocht naar modelschilders, schilderstijlen had vergeleken, en specifiek had gekozen vooor mij en mijn stijl. 

Sietske heeft haar vriend het schilderij kado gedaan in de vorm van een waardebon, met folders over mijn werk erbij als illustratie.
 

 

Sietske komt uit Friesland, heeft jaren in Groningen stad gestudeerd, en woont nu in het westen van het land. Ze lijkt me een blij en vrij iemand. Dat, en haar sensuele kant, wil ik graag terug zien in het schilderij.
 

Schilderproces

21 november: Sietske en vriend kwamen langs om kennis te maken en we hebben meteen tekeningen en foto's gemaakt. Ik denk dat een sensuele pose goed past bij Sietske.
2 december: een sensuele pose uitgewerkt in houtskool (de derde schets). Meer foto's gemaakt. Als Sietske en vriend een specifieke pose vinden die er uit springt, dan ga ik daarmee aan de slag om composities te maken.
9 december: drie composities online gezet. De composities zijn gemaakt voor smalle doeken.
19 december: de derde compositie sprak Sietske en vriend het meest aan.

 

21 december: drie nieuwe composities gemaakt op basis van de derde compositie. Misschien kiezen we hier een van, misschien plannen we nog een nieuwe fotosessie.
25 janauri 2005: definitieve compositie is gekozen, het doek gekocht, en het schilderij is opgezet.
23 februari: eerste verflaag
5 maart: tweede verflaag
11 maart, alle details verder uitgewerkt. Het idee van een donkere rand om het schilderij gevisualiseerd in de vorm van compositie 7. Ik ga nog andere idee-en bedenken.
18 maart, nog meer details uitgewerkt, het doek is nu voltooid, op de rand na. 
1 april: Het doek is voltooid, Sietske en haar vriend hebben op de Kamasutrabeurs het schilderij bekeken. Het hangt nu in hun huiskamer.
 
schetsen
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
Composities

Ik heb een drietal composities gemaakt ter inspiratie, nog voordat er uberhaupt een pose is uitgekozen. Deze composities kenmerken zich door de maatvoering. Ik zou ze graag uitvoeren op een doek van bijvoorbeeld 150 bij 40 cm. Deze extreme maat zorgt voor een opvallend, modern ogend schilderij, ik denk dat dat goed bij Sietske past. De composities met de grijze randen hebben een geschilderde band op het doek die de voorsteling inkaderen. De twee laatste composities zijnvoor een doek van 110 bij 50 cm, staand. Compositie 3 is het geworden.

 
Compositie-ontwerpen
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding

Schilderij

De geselecteerde pose leent zich perfect voor een liggend doek, en dit doek is 150 bij 50 cm.

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding
achtste fase
grote afbeelding
negende fase
grote afbeelding
tiende fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail
grote afbeelding
home