Ratna naast haar doek,
acryl op doek, 120 bij 60 cm, 2005
 
Ratna: een winnares

Ratna heeft een schilderij van zich gewonnen. Ze deed mee met de beursactie op de Kamasutrabeurs in de RAI in Amsterdam. Iedereen kon daar een emailadres achterlaten, en een ervan zou een gratis schilderij van zichzelf winnen. Hier vind je een overzicht van alle winnaressen.

Direct na de beurs heb Ratna een email gestuurd. Ratna reageerde lange tijd niet op die email, ze bleek toen op vakantie in Indonesie te zijn. Maar na drie weken kwam haar blije telefoontje. Ze keek er naar uit om een schilderij van zichzelf in haar huiskamer te hebben hangen zei ze, en haar man ook.
 

 
Ratna

Ratna is geboren in Indonesië en woont sinds vijf jaar in Nederland. Ze is getrouwd en heeft haar man, een Nederlander, ontmoet in haar moederland. Ze studeerde toen Informatica en liep stage bij een bedrijf. Bij datzelfde bedrijf was er nog een stagiair, uit Nederland. Van het een kwam het ander, ze wonen nu in Nederland en hebben twee kinderen.

Ratna hecht aan haar afkomst. Ze heeft nog steeds de Indonesische nationaliteit. Ze spreekt goed nederlands, maar met haar man spreekt ze ook Engels en Indonesisch. Sommige mensen vinden dat je de taal van het land waar je woont zoveel mogelijk 
 

 

moet spreken, maar Ratna legde uit dat ze veel dingen uit Indonesie moet missen, en dat de taal iets is wat ze koestert. En dat kan ik me goed voorstellen. 

De Indonesische genen van Ratna kan je zien in haar sierlijke lichaamsbouw en haar mooi gevormde gezicht.

 

 
Het schilderij

Ik wil een schilderij maken dat de mooie eigenschappen van Ratna laat zien en daarom zou ik haar sierlijkheid graag terug willen zien op het doek. 

Spiegel
Een idee van Ratna was om een spiegel te gebruiken in het beeld. Dat is een klassiek idee, vaak toegepast door kunstenaars. Hiernaast staan enkele voorbeelden.

Een schilder die ik bewonder en die veel schilderijen van Indonesische schoonheden heeft gemaakt is Louis Nagelkerke
 

 
Klassieke doeken

 

Modern: Steve Walker
website Steve Walker
Schilderproces

Op 23 december 2004 hebben we een drietal schetsen gemaakt. De derde is naar een idee van Ratna: een rugpose met een spiegel. Op 6 januari 2005 is Ratna langsgeweest voor de tweede sessie. 
Op 14 januari heb ik negen composities gemaakt. Ratna mag kiezen.
Op 18 januari koos Ratna compositie 4. Ik zal het doek bestellen zodra ik weet wat voor doeken ik nog meer nodig heb, zodat de aflevering van die doeken kan worden gecombineerd.
11 april: eerste verflaag
25 februari 2005: opzet in houtskool gemaakt.
24 april: vijfde fase

 

26 april: zevende fase
10 mei 2005: voltooid 
13 mei: Ratna kwam op bezoek en heeft het doek voor het eerst in het echt zien.
13 mei: publieke tentoonstelling op een kunstmarkt op Flevonatuur

5 juni: kunstmarkt Asten
na 5 juni: het doek gaat naar Ratna
12-14 augustus: laatste expositie op de Kamasutra Summer edition

 
schetsen
grote afbeelding
grote afbeelding
grote afbeelding

Compositie
Ik heb 9 composities gemaakt voor het doek van Ratna. 
De eerste is een compositie met een groot deel van de omgeving erbij genomen. Dat geeft het beeld ruimtelijkheid  en een leuk lijnenspel. 
De andere, meer vertikale uitsneden geven de compositie een wat meer intieme uitstraling, de rustige en serene uitstraling van Ratna wordt in deze beelden als het ware beter gevangen.
De 4e en 5e compositie geven een wat meer klassiekere indruk terwijl de 6e compositie meer een soort huiskamerindruk geeft.
 

De doeken waarvoor de composities zijn bedoeld verschillen in maatvoering. Compositie 1 en 3 zijn voor doeken met een klassieke maatvoering, 100 bij 70 cm. andere doeken zijn meer rechthoekig, en de meest smalle (compositie 7) is bedoeld voor een doek van 150 bij 50 cm. Deze smalle uitsneden geven het werk een moderne uitstraling. 
Ratna heeft compositie nummer 4 uitgekozen.
 
Compositie 1
grote afbeelding
Compositie 2
grote afbeelding
Compositie 3
grote afbeelding
Compositie 4
grote afbeelding
Compositie 5
grote afbeelding
Compositie 6
grote afbeelding
Compositie 7
grote afbeelding
Compositie 8
grote afbeelding
Compositie 9
grote afbeelding

Schilderij
Det wordt een doek met een brede zijkant. Daarom kan het zonder lijst op worden gehangen. Het doek is bestemd voor een rode muur, en de kleuren zijn daarop afgestemd.

 

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding
achtste fase
grote afbeelding
negende fase
grote afbeelding
tiende fase
grote afbeelding
elfde fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail
grote afbeelding
home