Sophia en Bibi en Sophia, 
acryl op doek, 200 bij 60 cm, 2006
 
Sophia

Sophia is een winnares van één van de Bartart-Beurs-Acties. 
Op de Kamasutrabeurs in de Jaarbeurs in Utrecht van begin 2005 konden bezoekers hun emailadres achterlaten, en Sophia won. Ze kreeg een schilderij van zichzelf met een fikse korting. Hier is een overzicht van alle Winnaressen tot nu toe.
 

 

 
Bibi

Sophia is een sterke en veelzijdige vrouw. Zo schreef ze:

"Ik heb veel verschillende kanten dus ik ben voor veel mensen moeilijk te peilen, ik heb bijvoorbeeld ook een harde kant. Ik wilde eerst dat je een kinky schilderij van mij zou maken, maar nu gaat Bibi voor. Dit schilderij moet vooral veel liefde uitbeelden, dat wij samen een eenheid zijn! Bibi en ik zijn 1!"

Bibi is de kat van Sophia, die begin 2005 is overleden. Het schilderij is een ode aan Bibi, en aan de liefde. Hiernaast staan enkele foto's van Bibi.

 
Schilderproces

Op 24 maart 2005 hebben we twee grove schetsen en een aantal foto's gemaakt. We hebben bedacht dat we een oude foto van Bibi gaan gebruiken om Bibi en Sophia op een doek samen te brengen.
Op 15 april kozen we de pose voor het eerste schilderij: een langrekte liggende stand.
Op 20 april heb ik een aantal composities gemaakt.
juli: opzet en eerste verflaag
januari 2006: voltooing en overhandiging

 
Bibi (t)
Joyce
Hansje
Joyce
Joyce
Het schilderij

Dit schilderij zal ik moeten construeren met behulp van een oude foto van Bibi en dat is moeilijk. Maar ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken.
Het doek moet meerdere thema's combineren: warmte, en daarnaast ook sensualiteit, en het doek mag imponeren. En het moet technisch perfect zijn, het moet een eenheid worden.
Het schilderij is vrij donker: het grootste gedeelte van Sophia wordt niet verlicht. Zelfs het gezicht is maar spaarzaam verlicht. Dat geeft het doek een mysterieuze uitstraling. 

 

Op de foto van Bibi die ik heb gebruikt is het achterlijf niet te zien. Ik heb dat dus moeten construeren. De kop heb ik zo precies mogelijk van foto overgenomen. De kleuren van Bibi waren lastig, daar heb ik nog het langst naar gezocht. 
 

Schetsen
Ik heb twee grove schetsen van Sophia gemaakt.
 
schetsen
grote afbeelding
grote afbeelding

Composities
Het vinden van een compositie was moeilijk omdat Sophia meerdere kanten heeft. Ik heb gekozen voor een pose die de schoonheid van haar lichaam combineert met warmte en de aanwezigheid van Bibi.
De acht verschillende uitsneden hebben soms een dik geschilderde rand, net zoals het doek van Sietske, soms vult de voorstelling het doek. De composities zijn bedoeld voor doeken met dikke randen, om het schilderij een monumentaal voorkomen te geven. De afmetingen zijn groot, het doek mag imponeren. De composities:
1: Dit is een horizontaal compositie met een mooi balans: een klassieke compositie.
2: Ook mooi in balans, de kat ligt iets lager dan in de eerste compositie.
 

3: Dit is meer een situatiecompositie, met rand en met omgeving erbij genomen waardoor het model kwetsbaarder overkomt door de grootte van de omgeving.
4: Deze compositie geeft wat meer ruimte aan de voorzijde van Sophia. Het krijgt hierdoor een wat meer ruimtelijk spannendere en speelsere indruk, er zit een denkbeeldige driehoek in.
5: Mooie evenwichtige compositie met rand waar Sophia en kat beiden goed in beeld zijn. In het beeld zit een mooie golfbeweging die begint bij de hand en zonder einde doorloopt naar rechts. De subtiel gekozen ligging van de hand benadrukt de sensualiteit en de sierlijkheid van Sophia.

6: Deze compositie met rand geeft een mooi evenwichtig beeld, het model ligt centraal. De golvende lijnen van de omgeving maken het doek wat speelser en de vormen van het model worden minder benadrukt.
7: Deze compositie is met rand, doordat de hand en de benen buiten het kader vallen wordt de nadruk gelegd op de golvende beweging van haar lichaam.
8: Deze compositie met rand lijkt op de eerste composities, maar de smalle rand benadrukt de slanke lichaamsvormen van Sophia, en belangrijker nog, het geeft het doek een kader waardoor de intieme band tussen de twee onderwerpen van het doek, Sophia en Bibi wordt benadrukt.

11, 12 en 13: Deze composities zijn bedoeld voor een eventueel tweede schilderij.
Compositie 1 (200 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 2 (200 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 3 (150 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 4 (200 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 5 (200 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 6 (150 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 7 (200 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 8 (200 bij 60 cm)
grote afbeelding
Compositie 11 (80 bij 50 cm)
grote afbeelding
Compositie 12 (120 bij 70 cm)
grote afbeelding
Compositie 13 (80 bij 60 cm)
grote afbeelding

Eerste schilderij
De kleuren worden zwart, bruin, grijs, wit, creme, goud, kaneel. Dit zijn de kleuren van Bibi. Alleeen het gezicht van Sophia is nog niet helemaal perfect, dat wil ik nog verder uitwerken.

 

 
opzet
grote afbeelding
tweede fase
grote afbeelding
derde fase
grote afbeelding
vierde fase
grote afbeelding
vijfde fase
grote afbeelding
zesde fase
grote afbeelding
zevende fase
grote afbeelding 
achtste fase
grote afbeelding
negende fase
grote afbeelding
tiende fase
grote afbeelding
eindresultaat
grote afbeelding
detail
grote afbeelding

Sophia en Bibi en Sophia, 
acryl op doek, 200 bij 60 cm, 2006
  
home